lauantai 8. syyskuuta 2012

Vodkaa, komisario Palmu

  Vodkaa, komisario Palmu on Matti Kassilan ja Georg Korkmanin käsikirjoittama ja Matti Kassilan ohjaama elokuva. Vuonna 1969 tehty Vodkaa, komisario Palmu on elokuvasarjan neljäs ja viimeinen osa sekä ainoa, joka on värillinen. Elokuva poikkeaa edeltäjistään muunkin kuin värin suhteen siinä että se ottaa selvästi kantaa aikansa asioihin eikä ole niin dekkarimainen kuin edeltäjänsä.

 
 Näyttelijät ovat kuitenkin samoja kuin edellisissä joten Palmun roolissa on edellisten elokuvien tapaan Joel Rinne.


 Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Suomeen, pääkaupunki seudulle. Elokuva huokuu 60-lukua ja sen sanotaan myös kuvaavan suomentumista ja myötämielisyyttä itänaapuria kohtaan vaikka toisaalta se sisältää näppäriä näpäytyksiä itänaapurille.


1960-luku oli uusien ilmiöiden ja tabujen rikkomisen aikaa. Pukeutuminen oli vielä konservatiivista mutta myöhemmin nuorten käsitys muodista muuttui. Ikäluokkien kapina silloista järjestelmää vastaan ja suuri muuttoliike maaseudulta aiheuttivat murrosta silloisessa sodanjälkeisessä Suomessa.


Nuorisokulttuuri löi itsensä läpi lopullisesti 1960-luvulla, jolloin nuorisosta tuli länsimaissa muodinkin määrittäjä, tyylejä haettiin erityisesti Iso-Britanniasta. Sen myötä rantautuivat myös twist ja rock & roll.
 Musiikki-idoleilla oli suuri vaikutus myös nuorison pukeutumiseen. Muodissa pyrittiin nuorekkuuteen ja epäsovinnaisuuteen. Kankaat olivat usein suurikuvioisia, graafiset kuviot ja kukkakuviot olivat naisten vaatteissa tavallisia. Tyypillisiä 1960-luvun muotivaatteita olivat mm. minihameet, A-linjaiset helmasta levenevät telttamekot ja takit sekä läpinäkyvät puserot.


 Myös hippiliike teki tuloaan ja antoi oman vaikutuksensa näkyä. Hipit pukeutuivat farkkuihin, liehuvahelmaisiin mekkoihin, erilaisiin huiveihin ja liinoihin, batiikkivärjättyihin ja etnohenkisiin vaatteisiin.


Marimekon design saavutti Suomessa suuren kansansuosion 1960-luvulla. Marimekkoon pukeutuivat ikäluokat vauvasta vanhukseen. Merkki tunnettiin myös maailmalla. Yhdysvalloissa menestys oli taattu presidentin puolison, Jackie Kennedyn ostettua Marimekkoja.Housupuvut olivat muodikkaita ja suosittuja asuja naisten keskuudessa.


Puvut ja A-linjaiset mekot kuuluivat pukeutumiseen. Savukkeet olivat olennainen osa 60-lukua ja niitä poltettiin niin ulkona kuin sisälläkin.


Tuon aikakauden tavalliset ihmiset näyttävät useimmiten olevan valokuvissa iloisia tai ainakin olosuhteisiinsa jokseenkin tyytyväisiä.


 60-luvun olohuoneisiin kuuluivat cocktail-tuolit,suuret nojatuolit ja jyhkeät, puiset kaapistot.


Keittiö

Kuva elokuvan kuvauksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti